Top 5 ulja za negu kose

Bilo da ste ovde jer imate problema sa suvom kosom, kosom sklonom stvaranju peruti ili zato što želite da Vam kosa brže poraste - na pravom ste mestu! U ovom članku govorićemo o uljima za koja možda niste čuli do sada, a koji imaju najbolji učinak na kvalitet naše kose.

Bilo da ste ovde jer imate problema sa suvom kosom, kosom sklonom stvaranju peruti ili zato što želite da Vam kosa brže poraste - na pravom ste mestu! U ovom članku govorićemo o uljima za koja možda niste čuli do sada, a koji imaju najbolji učinak na kvalitet naše kose.

Pre svega, hajde da predstavimo tu fantastičnu petorku. Radi se o Arganovom ulju, ulju jojobe, kokosovom ulju, ricinusovom ulju i naravno, maslinovom ulju.

A sada, razvrstajmo ih po nameni:

  • Ulje jojobe uklanja perut, ali takođe utiče na suvoću kose, pruža joj sjaj i mekoću;
  • Arganovo ulje će zaštiti Vašu kosu od toplote i UV zraka, ali takođe će je nahraniti i hidrirati. Pored toga, ukoliko za cilj imate da ispravite kovrdže i "ukrotite" Vašu kosu, arganovo ulje je takođe dobar saveznik;
  • Kokosovo ulje pruža zaštitu od toplote, jača kosu, sprečava njeno lomljenje i opadanje kose i podstiče rast iste.
  • Ricinusovo ulje je odlično za rast kose, čini kosu jakom, zdravom i mekom. Bori se protiv gljivičnih infekcija glave i peruti.
  • Maslinovo ulje ima ulogu regeneratora za kosu, čini kosu jačom, zdravijom, mekšom i sjajnijom.

1. ULJE JOJOBE

Ovo fantastično ulje dobija se ekstrakcijom biljke jojobe. Ono što ga čini posebnim jeste to što njegova hemijska struktura podseća na onu koju naša koža glave samostalno proizvodi (sebum), zbog čega ne nailazi na problem prilikom prilagođavanja. Ovo ulje dubinski deluje na folikul naše dlake, usled čega je hidrira i vlaži, gde pruža kosi sjaj i smanjuje suvoću, ali isto tako utiče na smanjenje pojave peruti.

Recept za primenu: Ulje jojobe možete koristiti tako što ćete ga naneti na teme glave i blagim pokretima utrljati pola sata pre pranja kose ili ga čak za bolji efekat ostaviti preko čitave noći, a zatim ga isprati. S obzirom na to da ulje jojobe gotovo da nema miris, uvek u njega možete dodati kap eteričnog ulja čiji miris volite. Ukoliko Vas pak nervira spavanje sa "masnom" kosom, alternativna metoda korišćenja je dodavanje nekoliko kapi ulja jojobe u šampon ili regenerator koji koristite.

2. ARGANOVO ULJE

Arganovo, ili kako ga još zovu - Marokansko ulje, je čudo iz Maroka, koje se dobija ekstrakcijom orašastih plodova Arganovog drveta. Ovo ulje poznato je po raznim pozitivnim stranama koje ima po naše zdravlje, a to uspeva usled bogatog sadržaja vitaminom E, masnim i ferulnim kiselinama, kao i antioksidansima koji su efikasni u borbi protiv toplote i UV zračenja. Pored toga, hidriraće i nahraniti Vašu kosu, "ukrotiti" je i ispraviti lokne. Zanimljivost vezana za ovo ulje jeste da ga zovu "tečno zlato", pa Vi sami procenite koliko je moćno!

Recept za primenu: Za razliku od ulja jojobe, arganovo ulje nije preporučljivo nanositi na sam koren dlake kako ne bi došlo do nepotrebnog mašćenja kose. On se koristi tako što se nekoliko kapi ulja utljaju u šake, a zatim se nanesu od polovine dužine kose, ka dole. Može se koristiti i svakodnevno.

3. KOKOSOVO ULJE

Ubeđeni smo u to da ste hiljadu puta do sada čuli za različita delotvorna dejstva kokosovog ulja po zdravlje, lepotu, pa čak i ishranu, ali da li ste čuli da je najbolji prijatelj našoj kosi? Hajde da ovo malo razmotrimo. Naime, ulje kokosa nam pruža čvrstinu kose, sprečava lomljenje i ispucalost iste, pruža toplotnu zaštitu, sprečava opadanje kose i podstiče njen rast. Pored toga, iznenadićete se rezultatima koji pokazuju mekanu i svilenkastu kosu kao sa reklame za šampone!

Recept za primenu: Primena kokosovog ulja zavisi od tipa Vaše kose. Ukoliko imate suvu kosu, preporučujemo da nanesete ulje na celu kosu zajedno sa temenom i ostavite da odstoji tokom cele noći, a zatim ga ujutru isperete. Ukoliko pak imate problema sa masnom kosom, nije preporučljivo koristiti kokosovo ulje na temenu i korenu dlake kako ne bi došlo do nepotrebnog dodatnog mašćenja kose. Nanesite kokosovo ulje izbegavajući koren dlake.

*NAPOMENA: Preporučuje se 100% prirodno kokosovo ulje, čiji je sastav proveren i učinkovit. S obzirom da je kokosovo ulje na sobnoj temperaturi u čvrstom stanju, preporučujemo da ga blago zagrejete, dovoljno da se ulje otopi kako bi bilo spremno za upotrebu.

4. RICINUSOVO ULJE

Ricinusovo ulje dobija se iz zrna ricinusovog pasulja i izrazito je bogato proteinima, vitaminom E i mineralima. Benefit ricinusovog ulja koje bi istakli jeste podsticanje rasta kose, po čemu je najpoznatiji, ali nikako ne smemo izostaviti njegovu sposobnost jačanja kose, podsticanja njene mekoće i hidratacije. Pored toga, ono sprečava opadanje kose i "ispucale" krajeve, bori se protiv infekcija kože glave i sprečava nastanak peruti. Najvažnije je pomenuti da se preporučuje upotreba hladno ceđenog ricinusovog ulja, 100% prirodnog, kako bi došlo do pravog učinka.

Recept za primenu: za razliku od gorepomenutih ulja, ricinusovo ulje je veoma guste konzistencije što može otežati njegovu primenu. Ne brinite, vrlo lako ga možete razblažiti sa nekoliko kapi osnovnog ulja (maslinovog, kokosovog), što će olakšati njegovu primenu, a neće narušiti kvalitet i dejstvo. Potrebno je utrljati ga u teme glave, nakon čega ga možete ostaviti da odstoji najmanje 30 minuta, ali ukoliko je to moguće, može prenoćiti na Vašoj glavi, nakon čega je potrebno da ga isperete.

5. MASLINOVO ULJE

Maslinovo ulje je možda najčešće pominjano ulje od svih, najčešće u vezi sa ukusnim jelima, ali sve češće u vezi sa negom lica, tela, kose i kao komponenta kozmetičkih proizvoda. S obzirom da razgovaramo o nezi kose, važno je napomenuti da maslinovo ulje pruža toplotnu zaštitu kosi, hidrira, jača i podstiče zdravlje i sjaj kose.

Recept za primenu: Malu količinu maslinovog ulja utrljajte u šake, a zatim ravnomerno rasporedite duž cele kose (vlažne ili suve), a zatim je umotajte u peškir ili stavite kapu za tuširanje. Ostavite da deluje, a zatim isperite kosu. Maslinovo ulje može zameniti regenerator i pružiti negu o kakvoj sanjate.Komentari

Ostavite komentar