ETARSKO ULJE EUKALIPTUSA

U Zanimljivosti i recepti Datum August 30, 2018

Eukaliptus je drvo poreklom iz Australije, koje su još Aboridžini (domorodačko stanovništvo australijskog kontinenta) koristili za lečenje temperature i kao veoma efikasan antiseptik.

Eterično ulje eukaliptusa je u većini slučajeva bezbojno, sa svežom i oštrom aromom, koja se oduvek koristila za aromatizovanje brojnih farmaceutskih preparata i lekovitih bombona.

Eterično ulje eukaliptusa se koristi za prečišćavanje ustajalog vazduha ili kod slučajeva infektivnih bolesti, i kao zaštita od insekata, kako je već navedno u izradi lekovitih bombona, ali se ne savetuje primena u pripremi hrane, ima osvežavajuće dejstvo na celokupno telo. Antiseptično delovanje ove esencije je korisno u lečenju povreda, prehlade, gripa i uboda insekata, a zahvaljujući svom osvežavajućem dejstvu, blagotvorno utiče na poboljšanje koncentracije u radu i učenju.

NAPOMENA
Eterično ulje eukaliptusa se ne preporučuje deci mlađoj od 6 godina i starijim ljudima.
Ukoliko se prekorači preporučena dnevna doza, može prouzrokovati jake iritacije i akutno trovanje, a u većim dozama može izazvati pojavu belančevina u mokraći i osećaj opijenosti.

Ova esencija je nekada teško podnošljiva osobama koje imaju stomačne tegobe.

"Podmlađujuća" kupka

Eterično ulje eukaliptusa je odlično za čišćenje i podmlađivanje ispucale kože ruku i stopala.
Pripremite toplu kupku, sipajte morsku i gorku so i nakapajte nekoliko kapi ovog eteričnog ulja.
U pripremljenu kupku uronite ruke ili stopala i držite ih 15-20 minuta.

Šećerni piling sa eteričnim uljem eukaliptusa

• 1/2 šoljice ulja avokada
• 1/2 šoljice šećera

Ovo dobro izmešati, dok se ne sjedini. U to dodati 10 kapi eteričnog ulja eukaliptusa. Kada ste i njega umešali, celoj smesi dodati još ½ šoljice šećera i sve zajedno ponovo dobro izmešati. Vaš piling je spreman.

Dobijenu smesu sipajte u staklenu teglicu sa poklopcem. Možete ga i ne morate, držati u frižideru. Koristite ga prilikom tuširanja, tako što ga nanosite na vlažnu kožu kružnim pokretima, obraćajući pažnju na grublje delove tela- kolena, laktove, pete...

Posle 5 minuta piling isprati vodom, osušiti kožu i naneti odgovarajuću kremu za telo.Komentari

Ostavite komentar