Napravite dezodorans kod kuće

Bilo da koristite dezodorans u spreju ili u stiku, sigurno ste čuli za njihovu štetnost i sumnjive komponente u njihovom sastavu. Pre nego što Vas ubedimo u to da je najbolja, najzdravija i najekonomičnija opcija samostalno pravljenje dezodoransa, želimo da okrepimo svoje gledište i iznesemo neke od činjenica vezanih za sastav kupovnih dezodoransa.

Bilo da koristite dezodorans u spreju ili u stiku, sigurno ste čuli za njihovu štetnost i sumnjive komponente u njihovom sastavu. Pre nego što Vas ubedimo u to da je najbolja, najzdravija i najekonomičnija opcija samostalno pravljenje dezodoransa, želimo da okrepimo svoje gledište i iznesemo neke od činjenica vezanih za sastav kupovnih dezodoransa.

Sastav dezodoransa bazira se na sadržaju aluminijuma, parabena, triklosana i ftalata. A sada, hajde da pobliže objasnimo njihov uticaj na ljudski organizam:

• Aluminijum je metal koji može izazvati tzv. "nestabilnost gena" u tkivu dojke, što pokazuju raznovrsna istraživanja;
• Parabeni mogu dovesti do poremećaja hormona;
• Ftalati su oni koji su zaduženi za zadržavanje mirisa na Vašoj koži. Često dovodi do iritacije i crvenila kože, a u težim slučajevima može dovesti do astme.

Normalno je znojiti se, to je prirodan način da se naš organizam ohladi, ali nije normalno boriti se sa neprijatnim mirisima aluminijumom, koji sprečava znoj da izbije na površinu, umesto da prirodnim preparatom vodite bitku sa samim bakterijama koje uzrokuju neprijatan miris.

Kao što smo već govorili, normalno je znojiti se. Esencijalna ulja koja su u sastavu prirodnih dezodoransa rade na tome da Vas oslobode neprijatnog mirisa, a da pritom otvore Vaše pore i dozvole organizmu da se ohladi i oslobodi toksina, dok kupovni dezodoransi zapušavaju pore i sprečavaju znojenje.

Pored toga što je važno koji dezodorans koristite, važno je i koju odeću nosite. Materijali poput likre i poliestera čine da se neprijatni mirisi brže stvore i dođu do izražaja. Baš iz ovog razloga, trudite se da koristite odevne predmete na bazi prirodnih materijala, poput pamuka, vune, bambusa ili konoplja. Važno je da imate na umu da će Vašem organizmu trebati vremena da se prilagodi na prirodni, nehemijski dezodorans, i da će da za vreme navikavanja možda doći do više znojenja i osetljivosti ispod pazuha.

Postoji dva načina za upotrebu esencijalnih ulja u svrhu prirodnog dezodoransa. Jedan je razblaživanje sa osnovnim uljem i direktna aplikacija ispod pazuha, dok ćemo za drugi način u nastavku ostaviti recept.

Esencijalna ulja koja su se najbolje pokazala u sastavu za prirodni dezodorans:

• bergamot
• lavanda
• litsea cubeba
• limunska trava
• majčina dušica
• žalfija
• pepermint

*NAPOMENA: Obavezno pre upotrebe esencijalnog ulja na većim površinama uradite probu na nadlaktici, kako bi proverili da li koža ima reakciju na dato ulje.

1. LAGANI DEZODORANS

- 4 kašike sirćeta
- 2 kašičice hidrolata hamamelisa
- 5 kapi esencijalnog ulja žalfije
- 5 kapi esencijalnog ulja limuna
- 5 kapi esencijalnog ulja ruzmarina
- 5 kapi esencijalnog ulja grejpfruta
- 3 kapi esencijalnog ulja peperminta
- 2 šolje filtrirane vode

Način pripreme:

U jednoj posudi se prvo mešaju sva eterična ulja dok se ne sjedine. Ostavite ih da se sjedine, a zatim dodajte sirće. Nakon ovog postupka, neophodno je ostaviti jedinjenje da odstoji sat vremena. Kada je sat vremena prošlo, dodajte sve sastojke u vodu, a zatim dobro izmućkajte. Propustite tečnost kroz papirni filter za kafu. Preporučuje se staklena posuda koju ćete promućkati svaki put pre upotrebe. Ukoliko želite da miris dezodoransa bude jači, jedinjenje esencijalnih ulja i sirćeta ostavite duže od jednog sata.

2. LETNJI DEZODORANS

- 10 kapi esencijalnog ulja limete
- 10 kapi esencijalnog zlja lavande
- 5 kapi esencijalnog ulja peperminta
- 3 kapi esencijalnog ulja limuna
- jedna čaša osnovnog ulja po izboruKomentari

Ostavite komentar