ETARSKO ULJE LAVANDE

Lavanda je višegodišnja grmolika biljka, koja potiče sa mediteranskog područja, a posebno je zastupljena u južnoj Evropi.estilovane vode. Dobro promućkati pre svake upotrebe i nanositi ga na lice svako jutro.

Danas je Francuska zemlja u kojoj se lavanda najviše uzgaja, naročito u Provansi, gde se u vreme cvetanja može uživati u nepreglednim poljima ljubičaste boje.

Lavandu su još u davnim vremenima cenili zbog njene raznovrsne upotrebe, kako u medicinske, tako i u kozmetičke svrhe.

• Stari Grci su ovom biljkom lečili gušobolju i poremećaj disajnih organa
• Stari Rimljani su je koristili u javnim kupatilima za mirisno oplemenjivanje prostora i kao dezinfekciono sredstvo

Eterično ulje lavande je bezbojno i ima karakterističnu, jaku, cvetnu notu. Ovo ulje je jedno od najvažnijih i najdelotvornijih u primeni aromaterapiji, tako da bi ga uvek trebalo imati u ormariću za lekove.

Ova esencija se može koristiti za prečišćavanje vazduha u zatvorenim prostorima, ukrašavanje jela i trpeze (ne koristi se u ishrani), kod opekotina prvog stepena, za izradu raznih kozmetičkih preparata, za opuštanje nervnog sistema i regulisanja disanja.

NAPOMENA
Unošenje velike količine eteričnog ulja lavande može prouzrokovati poremećaj probavnog i nervnog sistema, kao i ošamućenost. Ovo ulje se ne koristi u kombinaciji sa lekovima i terapijama koje sadrže jod ili gvožđe.

Tonik za čišćenje lica

• 50ml jabukovog sirćeta
• 10 kapi eteričnog ulja lavande

Ovo pomešati i sipati u 50ml destilovane vode. Dobro promućkati pre svake upotrebe i nanositi ga na lice svako jutro.



Komentari

Ostavite komentar