ETARSKO ULJE CITRONELE

U Zanimljivosti i recepti Datum August 23, 2018

Citronela pripada porodici slatkih trava Cymbopogon, poreklom iz tropskih delova Južne Amerike i Azije. Zbog bogate, sveže, limunaste arome omiljeni je sastojak parfemske i kozmetičke industrije.

Eterično ulje citronele ima izvrsna antiseptična svojstva, pa se tradicionalno koristi za tretiranje upalnih stanja kože, čireva, rana, dermatoza.

Iako je citronela daleko najpoznatija zbog svojih repelentnih svojstava, studija japanskog Ministarstva poljoprivrede pokazala je i njenu delotvornost protiv gljivica roda Aspergillus, Penicillium i Eurotiu.

Ulje protiv insekata

• 5ml eteričnog ulja citronele
• 95ml biljnog ulja po izboru
Dobijenu mešavinu sipati u tamnu staklenu bočicu sa raspršivačem i dobro promućkati.
Nanositi svakih nekoliko sati na izložena mesta.

NAPOMENA

Navedena uljna mešavina je namenjena odraslima i deci starijoj od 12 godina. Za mlađu decu koristiti sprej koji će se nanositi na odeću, a za bebe je dovoljno nakapati nekoliko kapi eteričnog ulja citronele na prirodni materijal ili ga jednostavno staviti u blizini bebe.

Pre samog korišćenja ulja napraviti mali test na osetljivost, tako što ćete ga naneti na malu površinu kože i ako nakon 24 sata ne dođe do bilo kakve reakcije, slobodno ga možete koristiti.
Uljna mešavina se ne sme koristiti za lice!

Osim eteričnog ulja citronele, u borbi protiv komaraca vam mogu pomoći još i sledeća eterična ulja: lavanda, ruzmarin, geranijum, limunova trava, cimet...

Odaberite ulja po želji, pomešajte sa maslinovim uljem i napravili ste još jedno sredstvo, koje će uz redovno korišćenje da vas zaštiti od insekata.Komentari

Ostavite komentar