Etarsko ulje Žalfije Pogledaj veće

Etarsko ulje Žalfije


Novo

Sage essential oil       

Više informacija

300,00din sa porezomETARSKO ULJE ŽALFIJE

(Sage essential oil )                                                       

Etarska ulja su najkoncentrovaniji oblik, lekovitih sastojaka jedne biljke. Uglavnom se dobijaju destilacijom ili presovanjem biljke ili nekih njenih delova. To su lako isparljive, nemasne supstance, intenzivnog mirisa. Delovanje jednog etarskog ulja zavisi od kombinacije i koncentracije raznih hemijskih supstanci koje se nalaze u njegovom sastavu. Na sastav i kvalitet etarskih ulja utiču karakeristike zemljišta, nadmorska visina, klima, način berbe i tehnika proizvodnje.

Etarska ulja se mogu koristiti na razne načine: za inhalacije, za kupke i saune, za masažu ili lokalno, utrljavanjem na određena mesta na telu. Koriste se i u izradi raznih kozmetičkih preparata i parfema. Odlična su i za korišćenje u aroma lampama. Za upotrebu etarskih ulja, potrebno je poznavanje delovanja i toksičnosti pojedinih ulja.

Eterska ulja nikada ne treba nanositi nerazređena na kožu jer mogu da izazovu iritaciju i alergijske reakcije. Najbolje je mešati ih sa baznim uljima ( bademovo, kokosovo, maslinovo, ricinusovo, jojoba ulje, avokado...) koja u mnogome pojačavaju njihovo dejstvo. Izuzetak je etersko ulje lavande koje se može naneti direktno na malu površinu kože.

KARAKTERISTIKE:

  • Biljka: Salvia officinalis L.
  • Miris: svež, intenzivan, prodoran
  • Način dobijanja ulja: destilacija
  • Deo biljke iz koje se dobija ulje: cela biljka
  • Glavni sastojci: tujon, kamfor, limonen, linalool, geraniol, citral, citronelol, eugenol

 

DEJSTVO:

Etarsko ulje žalfije deluje umirujuće, opušta i ublažava nervnu napetost. Otklanja glavobolju i olakšava disanje kod infekcija disajnih puteva. Podstiče cirkulaciju i ima antiseptičko, antibakterijsko i fungicidno dejstvo. Smanjuje znojenje i ubrzava zarastanje rana.

UPOTREBA:

Etarsko ulje žalfije dobro deluje kod umora praćenog nervozom. U kombinaciji sa etarskim uljima mente, limuna ili ruzmarina, pojačava koncentraciju i pomaže da se razbistre misli. Djeluje antiseptički, pa se koristi kod bolesti usne duplje i grla. Pogodno je i za ublažavanje tegoba proširenih vena. Koristi se za negu problematične kože (u preparatima za otklanjanje akni)  i za negu kose (masna kosa, perut, opadanje kose). Ne nanosi se direktno na kožu već ga treba pomešati sa nekim biljnim uljem (bademovim, kokosovim, maslinovim, ricinusovim, uljem pšenicnih klica, jojoba uljem, uljem avokada...) Kupke od žalfije preporučuju se protiv atletskog stopala i protiv preteranog znojenja nogu, jer je žalfija  jedna od retkih biljka koje smanjuju znojenje. Za tretman celulita najčešće se koristi  u kombinaciji sa etarskim uljima kedra, ruzmarina i eukaliptusa.

UPOZORENJE:
Etarsko ulje žalfije je snažnog delovanja pa ga treba pažljivo dozirati. Pravilnom upotrebom etarskog ulja žalfije, ne javljaju se nikakve štetne posledice, ali se ne preporučuje  u trudnoći, deci do 6 godina i epileptičarima. Ne koristiti na osetljivoj koži jer može izazvati iritaciju. Ne nanositi direktno na kožu i sluzokožu. Nije za oralnu upotrebu. Čuvati zaštićeno od svetlosti  i toplote, van domašaja dece.