Etarsko ulje Kedra Pogledaj veće

Etarsko ulje Kedra


Novo

Cedarwood essential oil

Više informacija

240,00din sa porezomETARSKO ULJE KEDRA

(Cedarwood essential oil)

Etarska ulja su najkoncentrovaniji oblik, lekovitih sastojaka jedne biljke. Uglavnom se dobijaju destilacijom ili presovanjem biljke ili nekih njenih delova. To su lako isparljive, nemasne supstance, intenzivnog mirisa. Delovanje jednog etarskog ulja zavisi od kombinacije i koncentracije raznih hemijskih supstanci koje se nalaze u njegovom sastavu. Na sastav i kvalitet etarskih ulja utiču karakeristike zemljišta, nadmorska visina, klima, način berbe i tehnika proizvodnje.

Etarska ulja se mogu koristiti na razne načine: za inhalacije, za kupke i saune, za masažu ili lokalno, utrljavanjem na određena mesta na telu. Koriste se i u izradi raznih kozmetičkih preparata i parfema. Odlična su i za korišćenje u aroma lampama. Za upotrebu etarskih ulja, potrebno je poznavanje delovanja i toksičnosti pojedinih ulja.

Eterska ulja nikada ne treba nanositi nerazređena na kožu jer mogu da izazovu iritaciju i alergijske reakcije. Najbolje je mešati ih sa baznim uljima ( bademovo, kokosovo, maslinovo, ricinusovo, jojoba ulje, avokado...) koja u mnogome pojačavaju njihovo dejstvo. Izuzetak je etersko ulje lavande koje se može naneti direktno na malu površinu kože.

KARAKTERISTIKE:

  • Biljka: Cedrus atlantica
  • Miris: težak, drvenast, balzamičan, ugodan
  • Načindobijanja: destilacija
  • Deobiljkeizkoje se dobijaulje: drvo
  • Glavni sastojci: himahalen, alfa-cedren, alanton   

 

DEJSTVO:

Etarsko ulje kedra deluje umirujuće i olakšava stanja zabrinutosti.Omogućava miran san,vraća samopouzdanje, bistri um i jača emotivnu i psihičku stabilnost. Deluje izuzetno antiseptički i antireumatski. Mukolitik je pa pomažekod prehlade, kašlja, bronhitisa i gripa.Podstiče cirkulaciju limfe, razlaganje masti i izlučivanje štetnih produkata metabolizma iz tela.

UPOTREBA:

Etarsko ulje kedra je pre svega jaki limfotonik pa se koristi kod otečenih nogu i u tretmanu celulita. Zbog jakog antiseptičkog dejstava koristi se i kod upalnih procesa na koži, akni, seboreje, peruti, ekcema, dermatitisa i opekotina. Dodaje se u preparate za negu kose u cilju otklanjanja peruti  kao i za podsticanje rasta kose. Ovo ulje ima i adstigentno i dezinfekciono dejstvo pa se često koristi i u muškoj kozmetici, u preparatima za posle brijanja. Ne nanosi se direktno na kožu već ga treba pomešati sa nekim biljnim uljem (bademovim, kokosovim, maslinovim, ricinusovim, uljem pšenicnih klica, jojoba uljem, uljem avokada...). Može se koristi i kao sredstvo za zaštitu od moljaca u ormanima.

UPOZORENJE:

Ne koristiti na osetljivoj koži jer može izazvati iritaciju. Ne preporučuje se u trudnoći i deci do 6 godina. Ne nanositi direktno na kožu i sluzokožu. Nije za oralnu upotrebu. Čuvati zaštićeno od svetlosti  i toplote, van domašaja dece.