Etarsko ulje Grejpfrut Pogledaj veće

Etarsko ulje Grejpfrut


Novo

Citrus Paradisi essential oil

Više informacija

240,00din sa porezomETARSKO ULJE GREJPFRUTA

(Citrus Paradisi essential oil)

Etarska ulja su najkoncentrovaniji oblik, lekovitih sastojaka jedne biljke. Uglavnom se dobijaju destilacijom ili presovanjem biljke ili nekih njenih delova. To su lako isparljive, nemasne supstance, intenzivnog mirisa. Delovanje jednog etarskog ulja zavisi od kombinacije i koncentracije raznih hemijskih supstanci koje se nalaze u njegovom sastavu. Na sastav i kvalitet etarskih ulja utiču karakeristike zemljišta, nadmorska visina, klima, način berbe i tehnika proizvodnje.

Etarska ulja se mogu koristiti na razne načine: za inhalacije, za kupke i saune, za masažu ili lokalno, utrljavanjem na određena mesta na telu. Koriste se i u izradi raznih kozmetičkih preparata i parfema. Odlična su i za korišćenje u aroma lampama. Za upotrebu etarskih ulja, potrebno je poznavanje delovanja i toksičnosti pojedinih ulja.

Eterska ulja nikada ne treba nanositi nerazređena na kožu jer mogu da izazovu iritaciju i alergijske reakcije. Najbolje je mešati ih sa baznim uljima (bademovo, kokosovo, maslinovo, ricinusovo, jojoba ulje, avokado...) koja u mnogome pojačavaju njihovo dejstvo. Izuzetak je etersko ulje lavande koje se može naneti direktno na malu površinu kože.

KARAKTERISTIKE:

  • ·         Biljka: Citrus Paradisi L.
  • Miris: svež, citrusni
  • Način dobijanja ulja: mehaničko ceđenje
  • Deo biljke iz koje se dobija ulje: kora ploda
  • Glavni sastojci: citral, limonen, linalool

 

DEJSTVO:

Etarsko ulje grejpfruta podiže raspoloženje i uklanja negativne misli. Smanjuje stresi i ima blago antidepresivno dejstvo. Svojim osvežavajućim mirisom stvara prijatnu atmosferu u prostoriji. Ublažava bolove, naročito u slučajevima migrena nervnog porekla. Ima antibakterijsko, antivirusno i fungicidno dejstvo. Blag je diuretik i limfotonik. Podstiče cirkulaciju, izlučivanje vode i toksina, zateže kožu i balansira lučenje masti.

UPOTREBA:  

Etarsko ulje grejpfruta je ulje sa višestrukom namenom. S obzirom na svoja diuretička svojstva i stimulativno dejstvo na limfni sistem primenjuje se u tretiranju celulita i razgradnje masnoće u telu. U aromaterapiji koriti se za smanjenje stresa, i protiv depresije. Izuzetan je antiseptik i baktericid. Deluje i protivgljivično i zaceljujuće. Korisno je  za negu lica, naročito masne i nečiste kože sklone aknama i ekcemima. Podstiče rast kose i regeneriše kožu. Pomaže kod  opekotina, modrica,  ekcema, čireva, upaljenih i proširenih vena i popucalih kapilara. Ne nanosi se direktno na kožu već ga treba pomešati sa nekim biljnim uljem (bademovim, kokosovim, maslinovim, ricinusovim, uljem pšenicnih klica, jojoba uljem, uljem avokada...) Zbog prijatnog mirisa koristiti se za dezinfekciju prostora. Dobro se kombinuje sa svim citrusnim uljima, narocito sa etarskim uljima bergamota i pomorandže.

UPOZORENJE:
Zbog fotosenzitivnosti izbegavajte korišćenje eterskog ulja grejpfruta pre sunčanja ili solarijuma. Ne preporučuje se u trudnoći i deci do 6 godina.  Ne sme doći u kontakt sa očima. Ne nanositi ga direktno na kožu i sluzokožu. Nije za oralnu upotrebu. Čuvati zaštićeno od svetlosti  i toplote, van domašaja dece.