Etarsko ulje Bergamota Pogledaj veće

Etarsko ulje Bergamota


Novo

Bergamot essential oil

Informacije o proizvodu ispod slike

Više informacija

300,00din sa porezomETARSKO ULJE BERGAMOTA

(Bergamot essential oil)

Etarska ulja su najkoncentrovaniji oblik, lekovitih sastojaka jedne biljke. Uglavnom se dobijaju destilacijom ili presovanjem biljke ili nekih njenih delova. To su lako isparljive, nemasne supstance, intenzivnog mirisa. Delovanje jednog etarskog ulja zavisi od kombinacije i koncentracije raznih hemijskih supstanci koje se nalaze u njegovom sastavu. Na sastav i kvalitet etarskih ulja utiču karakeristike zemljišta, nadmorska visina, klima, način berbe i tehnika proizvodnje.

Etarska ulja se mogu koristiti na razne načine: za inhalacije, za kupke i saune, za masažu ili lokalno, utrljavanjem na određena mesta na telu. Koriste se i u izradi raznih kozmetičkih preparata i parfema. Odlična su i za korišćenje u aroma lampama. Za upotrebu etarskih ulja, potrebno je poznavanje delovanja i toksičnosti pojedinih ulja.

Eterska ulja nikada ne treba nanositi nerazređena na kožu jer mogu da izazovu iritaciju i alergijske reakcije. Najbolje je mešati ih sa baznim uljima ( bademovo, kokosovo, maslinovo, ricinusovo, jojoba ulje, avokado...) koja u mnogome pojačavaju njihovo dejstvo. Izuzetak je etersko ulje lavande koje se može naneti direktno na malu površinu kože.

KARAKTERISTIKE:

  • Biljka: Citrus aurantium L.  
  • Miris: slatkast, citrusni miris sa cvetnom notom
  • Način dobijanja ulja: mehaničko ceđenje
  • Deo biljke iz koje se dobija ulje: kora ploda
  • Glavni sastojci: limonen, cineol, linalil acetat

 

DEJSTVO:

Etarsko ulje bergamota opušta, smanjuje nervnu napetost i stres i ublažava nesanicu. Takođe podiže raspoloženje i balansira emocije. Osim ublažavanja bolnih emocija svojstvenih depresiji i anksioznosti, bergamot neutrališe bes, ogorčenost i razdražljivost. Zahvaljujući  antibakterijskom delovanju  pomaže kod upalnih procesa na koži, lišajeva, seboreje, akni, herpesa i peruti. Pospješuje uklanjanje ožiljaka i mrlja na koži. Koristi se u razblazenom obliku u mešavini sa drugim etarskim i baznim ujima.

UPOTREBA:

Zbog izrazito prijatnog mirisa, etarsko ulje bergamota omiljeni je sastojak u parfemskoj industriji. Zahvaljujući antiseptičkim svojstvima, bergamot se također koristi  u kremama i losionima za negu problematiče kože sklone infekcijama. Preporučuje se za normalnu, masnu i kombinovanu kožu, a posebno za tinejdžere i one koji imaju akne. Odlično se slaže sa uljima lavande i čajnog drveta. Ulazi u sasatav raznih preparata za lokalno tretiranje u slučaju glavobolje, istegnuća, iščašenja, mišićnih bolova i drugih bolnih stanja. Ne nanosi se direktno na kožu već ga treba pomešati sa nekim biljnim uljem (bademovim, kokosovim, maslinovim, ricinusovim, uljem pšenicnih klica, jojoba uljem, uljem avokada...)

UPOZORENJE:
Zbog fotosenzitivnosti izbegavajte korišćenje eterskog ulja bergamota pre sunčanja ili solarijuma. Ne sme doći ni u kontakt sa očima, a kontraindikovano je za upotrebu kod trudnica i epileptičara. Ne nanositi ga direktno na kožu i sluzokožu. Nije za oralnu upotrebu. Čuvati zaštićeno od svetlosti  i toplote, van domašaja dece.