Etarsko ulje Citronela Pogledaj veće

Etarsko ulje Citronela


Novo

Za ponudu veće količine ovog proizvoda pišite nam na office@alekpharm.co.rs
VEĆA KOLIČINA - DRUGAČIJI IZGLED ILI SASTAV
OBRATITE NAM SE NA office@alekpharm.co.rs
Za ponudu veće količine ovog proizvoda pišite nam na office@alekpharm.co.rs

Etarsko ulje Citronele dobija se iz azijske trave koja pripada porodici Cymbopogon. Specifičan cvetni miris ove trave doveo je do njenog francuskog naziva "matimun". Odlikuje je svež, citrusni, slatkasti miris.

Više informacija

300,00 rsd sa PDV20%

Izaberite dostupne zapremine i opcije


Čuvati na suvom, tamnom i hladnom mestu  •  Namena: sirovina i ambalaža za izradu kozmetičkih proizvoda  •  Samo za spoljašnju upotrebu


Specifikacije/Dokumentacija

ETARSKO ULJE CITRONELE

(Cymbopogon winterianus essential oil)

Etarska ulja su najkoncentrovaniji oblik, lekovitih sastojaka jedne biljke. Uglavnom se dobijaju destilacijom ili presovanjem biljke ili nekih njenih delova. To su lako isparljive, nemasne supstance, intenzivnog mirisa. Delovanje jednog etarskog ulja zavisi od kombinacije i koncentracije raznih hemijskih supstanci koje se nalaze u njegovom sastavu. Na sastav i kvalitet etarskih ulja utiču karakeristike zemljišta, nadmorska visina, klima, način berbe i tehnika proizvodnje.

Etarska ulja se mogu koristiti na razne načine: za inhalacije, za kupke i saune, za masažu ili lokalno, utrljavanjem na određena mesta na telu. Koriste se i u izradi raznih kozmetičkih preparata i parfema. Odlična su i za korišćenje u aroma lampama. Za upotrebu etarskih ulja, potrebno je poznavanje delovanja i toksičnosti pojedinih ulja.

Eterska ulja nikada ne treba nanositi nerazređena na kožu jer mogu da izazovu iritaciju i alergijske reakcije. Najbolje je mešati ih sa baznim uljima ( bademovo, kokosovo, maslinovo, ricinusovo, jojoba ulje, avokado...) koja u mnogome pojačavaju njihovo dejstvo. Izuzetak je etersko ulje lavande koje se može naneti direktno na malu površinu kože.

KARAKTERISTIKE:

Biljka: Cymbopogon winterianus

Miris: snažan i prodoran citrusni miris

Način dobijanja ulja: destilacija

Deo biljke iz koje se dobija ulje: list

Glavni sastojci: citronelal, geraniol, citronelol, limonen

DEJSTVO:

Etarsko ulje citronele podiže raspoloženje, opušta, podstiče radost, vedrinu i optimizam. Smanjuje stres i razvija mentalnu stabilnost. Odličan je repelent (odbija insekte). Snižava temperaturu, smiruje grčeve. Deluje antiseptično, baktericidno i fungicidno, uklanja neugodan zadah znoja, pomaže kod ekcema, dermatoza, čireva i rana.

UPOTREBA:

Etarsko ulje citronele ima izvrsna antiseptička svojstva pa se primenjuje u tretiranju upalnih stanja kože,čireva i dermatoza. Korisno je i za negu masne kože. Pošto reguliše preterano znojenje ulazi u sastav mnogih dezodoranasa. Koristi se i u izradi parfema.  Zbog svog repelentnog dejstva, sve se više primenjuje i u preparatima za zaštitu od komaraca. Dobro se meša sa etarskim uljima bora, geranijuma, kedra i pomorandže.

UPOZORENJE:

Ne koristiti na osetljivoj koži jer može izazvati iritaciju. Ne sme doći ni u kontakt sa očima, a kontraindikovano je za upotrebu kod trudnica i dece. Ne nanositi ga direktno na kožu i sluzokožu. Nije za oralnu upotrebu. Čuvati zaštićeno od svetlosti  i toplote, van domašaja dece.

Etarsko ulje Citronele dobija se iz azijske trave koja pripada porodici Cymbopogon. Specifičan cvetni miris ove trave doveo je do njenog francuskog naziva "matimun". Odlikuje je svež, citrusni, slatkasti miris.

Esencijalno ulje Citronele koristi se od davnina, sa početkom u Kini i Indoneziji gde je korišćena za lečenje osipa i infekcija. Iako je ovo ulje najpoznatije kao snažna odbrada od insekata, uveravamo Vas da Citronela može pružiti mnogo više od toga. Ona može pomoći pri zarastanju rana, za podizanje raspoloženja i energije, kao jedinstvena nota u Vašem parfemu. Ovo je samo deo supermoći koje poseduje ovo sjajno ulje. U nastavku ćemo Vam dati neke od korisnih saveta za upotrebu ulja Citronele.

1. ZAŠTITA OD INSEKATA

Jedna od, a možda i najpoznatija prednost ulja Citronele jeste zaštita od insekata. Zbog brojnih pretpostavki i nagađanja, tim stručnjaka odlučio se za sprovođenje istraživanja u kome bi se ispitivala učinkovitost ovog ulja na zaštitu od komaraca. Istraživanje su došli do sledećih zaključaka:

- ulje Citronele u kombinaciji sa Vanilinom (sastojak zrna vanile) pruža stopostotnu zaštitu od komaraca u trajanju od tri sata;

- ulje Citronele u kombinaciji sa uljem Komorača pruža zaštitu u trajanju od šest sati.

Za razliku od ulja Citronele, sveće istoimenog ulja su se slabije pokazale.

2. ULJE CITRONELE PROTIV GLJIVICA

Mnogobrojna istraživanja su sprovedena u cilju utvrđivanja antifungalnog dejstva ulja Citronele i svako od njih je išlo u njenu korist. Naime, utvrđeno je da je Citronela na testu koji je činio 12 gljivica- uspela da porazi svaku. Stoga, ukoliko imate problema sa gljivicama, znate kome da se obratite!

3. BRŽE ZARASTANJE RANA

Nažalost, svakome od nas se dogodilo da ima neku ranu na svom telu. Neke od njih zarastaju brzo, a neke su veoma spore. U tom slučaju, naučnici preporučuju ulje Citronele nanešeno lokalno, jer ima moć da ubrza proces zarastanja.

Savet: ukoliko imate dijabetes, a rane ne zarastaju čitavu večnost, ovo je pravo ulje za Vas!

4. GUBITAK TEŽINE UZ POMOĆ ULJA CITRONELE

Studija iz 2015. godine dokazala je uticaj ulja Citronele na gubljenje telesne težine, tako što se udiše (kroz inhalator, raspršivač, difuzor), a na način da smanjuje apetit i holesterol.

15 sličnih proizvoda u istoj kategoriji