Etarsko ulje Bosiljka Pogledaj veće

Etarsko ulje Bosiljak


Novo

Za ponudu veće količine ovog proizvoda pišite nam na office@alekpharm.co.rs
VEĆA KOLIČINA - DRUGAČIJI IZGLED ILI SASTAV
OBRATITE NAM SE NA office@alekpharm.co.rs
Za ponudu veće količine ovog proizvoda pišite nam na office@alekpharm.co.rs

Etarsko ulje bosiljka dobija se iz biljke bosiljka, koja pripada porodici Lamiaceae i dolazi iz tropskih regiona Azije, Afrike, Centralne i Južne Amerike. Odlikuje ga topao, začinjen miris za koji je dokazano da pomaže u slučaju anksioznosti i povećanog stresa. Iako je opštepoznat zbog svog udela u mnogobrojnim jelima, ne treba zanemariti sjajne benefite ovog ulja po telo i um.

Više informacija

300,00 rsd sa PDV20%

Izaberite dostupne zapremine i opcije


Čuvati na suvom, tamnom i hladnom mestu  •  Namena: sirovina i ambalaža za izradu kozmetičkih proizvoda  •  Samo za spoljašnju upotrebu


Specifikacije/Dokumentacija

ETARSKO ULJE BOSILJKA

(Ocimum Basilicum essential oil)                                                       

Etarska ulja su najkoncentrovaniji oblik, lekovitih sastojaka jedne biljke. Uglavnom se dobijaju destilacijom ili presovanjem biljke ili nekih njenih delova. To su lako isparljive, nemasne supstance, intenzivnog mirisa. Delovanje jednog etarskog ulja zavisi od kombinacije i koncentracije raznih hemijskih supstanci koje se nalaze u njegovom sastavu. Na sastav i kvalitet etarskih ulja utiču karakeristike zemljišta, nadmorska visina, klima, način berbe i tehnika proizvodnje.

Etarska ulja se mogu koristiti na razne načine: za inhalacije, za kupke i saune, za masažu ili lokalno, utrljavanjem na određena mesta na telu. Koriste se i u izradi raznih kozmetičkih preparata i parfema. Odlična su i za korišćenje u aroma lampama. Za upotrebu etarskih ulja, potrebno je poznavanje delovanja i toksičnosti pojedinih ulja.

Eterska ulja nikada ne treba nanositi nerazređena na kožu jer mogu da izazovu iritaciju i alergijske reakcije. Najbolje je mešati ih sa baznim uljima (bademovo, kokosovo, maslinovo, ricinusovo, jojoba ulje, avokado itd.) koja u mnogome pojačavaju njihovo dejstvo. Izuzetak je etersko ulje lavande koje se može naneti direktno na malu površinu kože.

KARAKTERISTIKE:

  • Biljka: Ocimum basilicum L.
  • Miris: svež, začinski sa balzamčnom notom
  • Način dobijanja: destilacija
  • Deo biljke iz koje se dobija ulje: cela biljka
  • Glavni sastojci: linalool, eugenol

DEJSTVO:

Etarsko ulje bosiljka ima umirujuće destvo, pa se preporučuje kao prirodni lek protiv stresa nastalog usled svakodnevnih briga i pritisaka. Ublazava napetost, depresiju i otklanja nesanicu. Posebno je koristan osobama čija profesija iziskuje velike intelektualne napore, jer doprinosi i boljem pamćenju. Bosiljak je poznat po činjenici da ima jaka antioksidativna svojstva koja štite telo od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Olakšava iskašljavanje i ublažava poteškoće sa disanjem  kod astme, bronhitisa i drugih respiratornih poremećaja.Takođe mu se pripisuje i antibakterisko dejstvo.

UPOTREBA:

Etarsko ulje bosiljka se koristi kod mentalnog umora, migrene, nervne napetosti, bronhitisa, prehlade, uboda insekata, reumatizma i zapušenih sinusa. Preporučuju se inhalacije ovim uljem ili masaže bolnih delova tela. Zahvaljujući antibakterijskom dejstvu, koristi se i u borbi protiv akni i drugih kožnih infekcija. Dobro se meša sa etarskim uljima  limuna, geranijuma, lavande i ruzmarina. Ne nanosi se direktno na kožu već ga treba pomešati sa nekim biljnim uljem (bademovim, kokosovim, maslinovim, ricinusovim, uljem pšenicnih klica, jojoba uljem, uljem avokada...) Odličan je repelent.

UPOZORENJE:

Pravilnom upotrebom etarskog ulja bosiljka, ne javljaju se nikakve štetne posledice, ali se ne preporučuje se u trudnoći i deci do 6 godina. Ne koristiti na osetljivoj koži jer može izazvati iritaciju. Ne nanositi direktno na kožu i sluzokožu. Nije za oralnu upotrebu. Čuvati zaštićeno od svetlosti  i toplote, van domašaja dece.

Etarsko ulje bosiljka dobija se iz biljke bosiljka, koja pripada porodici Lamiaceae i dolazi iz tropskih regiona Azije, Afrike, Centralne i Južne Amerike. Odlikuje ga topao, začinjen miris za koji je dokazano da pomaže u slučaju anksioznosti i povećanog stresa. Iako je opštepoznat zbog svog udela u mnogobrojnim jelima, ne treba zanemariti sjajne benefite ovog ulja po telo i um.

Ulje bosiljka sadrži visok nivo supstance pod nazivom linalol, što ovo ulje čini idealnim preparatom za smanjenje napetosti, anksioznosti, ali i hlađenja kože.

1. FOKUSIRAJTE SE NA ZADATAK KOJI JE PRED VAMA

Sigurno Vam se nekad dogodilo da ne možete da se skoncentrišete i imate osećaj kao da ništa od pročitanog ne ostaje u Vašoj glavi? Ulje bosiljka dokazano podiže koncentraciju i olakšava proces učenja. Potrebno je da dve do tri kapi ulja sipate u difuzor koji će raspršiti miris širom prostorije.

2. SMANJENJE NAPETOSTI

Dokazano je da je ulje bosiljka delotvorno u smanjenju napetosti ukoliko se namaže na vrat i slepoočnu regiju.

Napomena: ukoliko imate osetljivu kožu, preporučuje se mešanje ulja bosiljka sa osnovnim uljem, kako ne bi došlo do iritacije.

3. SJAJNA KOŽA I KOSA

Ukoliko imate problema sa suvom kosom, pokušajte lokalnu upotrebu ovog ulja. Ako do sada niste znali, ovo ulje je čest sastojak u kremama koje toniraju kožu. Takođe, smatra se delotvornim u borbi protiv akni.

4. UBLAŽAVANJE KAŠLJA I SIMPTOMA ASTME I BRONHITISA

Kod problema sa respiratornim putevima, toplo Vam možemo preporučiti sipanje ulja bosiljka u difuzor ili raspršivač.

5. ULJE BOSILJKA U ULOZI ANALGETIKA

15 sličnih proizvoda u istoj kategoriji