Etarsko ulje Sandalovine Pogledaj veće

Etarsko ulje Sandalovine


Novo

Sandalwood essential oil

Više informacija

350din sa porezomETARSKO ULJE SANDALOVINE

(Sandalwood essential oil)

Etarska ulja su najkoncentrovaniji oblik, lekovitih sastojaka jedne biljke. Uglavnom se dobijaju destilacijom ili presovanjem biljke ili nekih njenih delova. To su lako isparljive, nemasne supstance, intenzivnog mirisa. Delovanje jednog etarskog ulja zavisi od kombinacije i koncentracije raznih hemijskih supstanci koje se nalaze u njegovom sastavu. Na sastav i kvalitet etarskih ulja utiču karakeristike zemljišta, nadmorska visina, klima, način berbe i tehnika proizvodnje.

Etarska ulja se mogu koristiti na razne načine: za inhalacije, za kupke i saune, za masažu ili lokalno, utrljavanjem na određena mesta na telu. Koriste se i u izradi raznih kozmetičkih preparata i parfema. Odlična su i za korišćenje u aroma lampama. Za upotrebu etarskih ulja, potrebno je poznavanje delovanja i toksičnosti pojedinih ulja.

Eterska ulja nikada ne treba nanositi nerazređena na kožu jer mogu da izazovu iritaciju i alergijske reakcije. Najbolje je mešati ih sa baznim uljima ( bademovo, kokosovo, maslinovo, ricinusovo, jojoba ulje, avokado...) koja u mnogome pojačavaju njihovo dejstvo. Izuzetak je etersko ulje lavande koje se može naneti direktno na malu površinu kože.

KARAKTERISTIKE:

  • Biljka: Santalum album L.
  • Miris: drvenast, topao, baršunast, balzamičan
  • Načindobijanja: destilacija
  • Deobiljkeizkoje se dobijaulje: drvo
  • Glavni sastojci: alfa-,beta-santalol, epi-beta-santalol, alfa-santalen, santalska kiselina

 

DEJSTVO:

Etarsko ulje sandalovine deluje umirujuće, ublažava napetosti, depresiju, nesanicu, strahove i seksualnu napetost. Deluje i afrodizijački. Reguliše hormonalnu aktivnost  i stimuliše imunološki sistem. Odličan je antiseptik. Deluje dobro na limfnu i vensku cirkulaciju.

UPOTREBA:

Etarsko ulje sandalovine tradicionalno koristi u meditaciji i jogi, gde pomaže uspostavljanju duhovne ravnoteže. Pomaže kod infekcija disajnih puteva, kod dugotrajnog, suvog kašlja i iritacija grla. Smiruje iritacije kože i vlasišta. Otklanja  perut,a deluje i na ekceme, gljivice i akne. Primenjuhe se kod proširenih vena, umornih i otečenenih  nogu, hemoroida, Izvrsno je za negu suve, nadražene, upaljene, osute i ispucale kože. Ne nanosi se direktno na kožu već ga treba pomešati sa nekim biljnim uljem (bademovim, kokosovim, maslinovim, ricinusovim, uljem pšenicnih klica, jojoba uljem, uljem avokada...). Etarsko ulje sandalovine je prirodno sredstvo za ublažava grčeva u mišićima. Pomaže kod bolova i umora, a delotvorno je i nakon napornih i bolnih treninga. Koristi se u parfemskoj industriji,  gde parfemima daje prepoznatljiv, drvenasti miris donje note. Efikasno odbija insekte i uništava mikrobe, pa se često upotrebljava u proizvodima za osvežavanje i dezinfekciju prostora.

UPOZORENJE:

Ne koristiti na osetljivoj koži jer može izazvati iritaciju. Ne preporučuje se u trudnoći i deci do 6 godina. Ne nanositi direktno na kožu i sluzokožu. Nije za oralnu upotrebu. Čuvati zaštićeno od svetlosti  i toplote, van domašaja dece.

 

 

15 sličnih proizvoda u istoj kategoriji