Novo Etarsko ulje Morača Pogledaj veće

Etarsko ulje Morača


Ovaj proizvod više nije na stanju

Novo

Fennel seed essential oil

Više informacija

300din sa porezomETARSKO ULJE MORAČA

(Fennel seed essential oil

Etarska ulja su najkoncentrovaniji oblik, lekovitih sastojaka jedne biljke. Uglavnom se dobijaju destilacijom ili presovanjem biljke ili nekih njenih delova. To su lako isparljive, nemasne supstance, intenzivnog mirisa. Delovanje jednog etarskog ulja zavisi od kombinacije i koncentracije raznih hemijskih supstanci koje se nalaze u njegovom sastavu. Na sastav i kvalitet etarskih ulja utiču karakeristike zemljišta, nadmorska visina, klima, način berbe i tehnika proizvodnje. 

Etarska ulja se mogu koristiti na razne načine: za inhalacije, za kupke i saune, za masažu ili lokalno, utrljavanjem na određena mesta na telu. Koriste se i u izradi raznih kozmetičkih preparata i parfema. Odlična su i za korišćenje u aroma lampama. Za upotrebu etarskih ulja, potrebno je poznavanje delovanja i toksičnosti pojedinih ulja.

Eterska ulja nikada ne treba nanositi nerazređena na kožu jer mogu da izazovu iritaciju i alergijske reakcije. Najbolje je mešati ih sa baznim uljima ( bademovo, kokosovo, maslinovo, ricinusovo, jojoba ulje, avokado...) koja u mnogome pojačavaju njihovo dejstvo. Izuzetak je etersko ulje lavande koje se može naneti direktno na malu površinu kože.

KARAKTERISTIKE:

  • Biljka: Foeniculum vulgare
  • Miris: jak, slatkast, zemljani
  • Način dobijanja: destilacija
  • Deo biljke iz koje se dobija ulje: seme
  • Glavni sastojci:  anetol, metilkavikol, keton fehon, manje količine kumarina

 

DEJSTVO:

Etarsko ulje morača podiže energiju i vraća ravnotežu vašem organizmu. Vrlo je dragoceno zbog svojih antiseptičkih i protivupalnih svojstava. Takođe deluje ekspektorantno i spazmolitično. U slučaju infekcije disajnih puteva, upale grla i promuklosti,  pospešuje izlučivanje sluzi i iskašljavanje, a ublažava i napade kašlja i astme. Ublažava  reumatske tegobe, umiruje grčeve u stomaku  i ubrzava cirkulaciju.

UPOTREBA:

Etarsko ulje morača najpopularnije je zbog njegove uspešne borbe sa celulitom, pa se sve češće koristi u preparatima za tretman ove neugodne pojave. U kozmetici se uglavnom može naći u proizvodima za negu zrele, suve i atrofirane kože, a čest je sastojak u tečnostima za ispiranje usta i pastama za zube. Za probleme disajnih puteva, koristi se u vidu inhalacija, a u aromaterapiji za podsticanje hrabrosti, odlučnosti i snage. Kod grčeva u stomaku i menstrualnih bolova, koristi se u vidu lagane masaže abdomena. Ne nanosi se direktno na kožu već ga treba pomešati sa nekim biljnim uljem (bademovim, kokosovim, maslinovim, ricinusovim, uljem pšenicnih klica, jojoba uljem, uljem avokada...).

UPOZORENJE:
Pravilnom upotrebom etarskog ulja morača, ne javljaju se nikakve štetne posledice. Ne preporučuje trudnicama, dojiljama i deci mlađoj od 12 godina. Ne koristiti na osetljivoj koži jer može izazvati iritaciju. Ne nanositi direktno na kožu i sluzokožu. Nije za oralnu upotrebu. Čuvati zaštićeno od svetlosti  i toplote, van domašaja dece.