Etarsko ulje Timijana Pogledaj veće

Etarsko ulje Timijana


Novo

Etarsko ulje majčina dušica

Thyme essential oil   

Više informacija

240din sa porezomETARSKO ULJE TIMIJANA

(Thyme essential oil )                                                     

Etarska ulja su najkoncentrovaniji oblik, lekovitih sastojaka jedne biljke. Uglavnom se dobijaju destilacijom ili presovanjem biljke ili nekih njenih delova. To su lako isparljive, nemasne supstance, intenzivnog mirisa. Delovanje jednog etarskog ulja zavisi od kombinacije i koncentracije raznih hemijskih supstanci koje se nalaze u njegovom sastavu. Na sastav i kvalitet etarskih ulja utiču karakeristike zemljišta, nadmorska visina, klima, način berbe i tehnika proizvodnje.

Etarska ulja se mogu koristiti na razne načine: za inhalacije, za kupke i saune, za masažu ili lokalno, utrljavanjem na određena mesta na telu. Koriste se i u izradi raznih kozmetičkih preparata i parfema. Odlična su i za korišćenje u aroma lampama. Za upotrebu etarskih ulja, potrebno je poznavanje delovanja i toksičnosti pojedinih ulja.

Eterska ulja nikada ne treba nanositi nerazređena na kožu jer mogu da izazovu iritaciju i alergijske reakcije. Najbolje je mešati ih sa baznim uljima ( bademovo, kokosovo, maslinovo, ricinusovo, jojoba ulje, avokado...) koja u mnogome pojačavaju njihovo dejstvo. Izuzetak je etersko ulje lavande koje se može naneti direktno na malu površinu kože.

KARAKTERISTIKE:

  • Biljka: Thymus vulgaris L.
  • Miris: snažan, svež, začinsko biljni
  • Način dobijanja: destilacija
  • Deo biljke iz koje se dobija ulje: biljka u cvatu
  • Glavni sastojci: linalol, linalil-acetat, geraniol, geranil-acetat, beta-kariofilen, alfa-terpineol

 

DEJSTVO:

Etarsko ulje timijana podiže raspoloženje, podstiče koncentraciju i pamćenje.Snažan je antidepresiv, smiruje strahove i agresivnost. Pomažekod klaustrofobije i hroničnog umora. Ima snažno antibakterijsko i antivirusno djelovanje. Odlično djeluje i protiv gljivica, a nije iritativno.

UPOTREBA:

Etarsko ulje timijana smanjuje napetost mišića, podstiče znojenje i čisti organizam, pa je efikasno i u lečenju celulita. Pomaže kod ožiljaka, bora, strija i problematične kože sa aknama. Zbog prijatne arome i baktericidnog svojstva, obavezan je sastojak mnogih pasti za zube. Osim što čisti zube, istovremeno jača desni i osvežava dah. Koristi se za infekcije disajnih organa, uglavnom za inhalacije u kombinaciji sa drugim uljima, na primer sa etarskoim uljem eukaliptusa. Umiruje kašalj, a ima i repelentno dejstvo. Ne nanosi se direktno na kožu već ga treba pomešati sa nekim biljnim uljem (bademovim, kokosovim, maslinovim, ricinusovim, uljem pšenicnih klica, jojoba uljem, uljem avokada...)

UPOZORENJE:
Pravilnom upotrebom etarskog ulja timijana, ne javljaju se nikakve štetne posledice, ali se ne preporučuje  u trudnoći i deci do 6 godina. Ne koristiti na osetljivoj koži jer može izazvati iritaciju. Ne nanositi direktno na kožu i sluzokožu. Nije za oralnu upotrebu. Čuvati zaštićeno od svetlosti  i toplote, van domašaja dece.