METVICA, NANA, MENTA - OSVEŽENJE KOJE LEČI

Menta, u našim krajevima poznatija kao nana je jedan zaista veliki dragulj prirode. Ova aromatična biljka ima široku upotrebu i rasprostranjena je na svim kontinentima, osim na afričkom. Menta je sa nama već hiljadama godina, a njeno ime prvi put se spominje u grčkoj mitologiji. U stvari, postoje dve različite priče – jedna kaže da je nimfu Mentu zavodio Had, bog Podzemlja, zbog čega je kraljica Persefona u nastupu ljubomore pretvorila u biljku, a druga priča opisuje Mentu kao nimfu u koju je bio zaljubljen Pluton koji je, želeći da ugodi ljubomornoj supruzi, svoju nimfu pretvorio u biljku.

Sve u svemu bilo da je Had ili Pluton- hvala im na predivnoj menti.

A u čemu sve ovaj dragulj može da nam pomogne?

Kao što znamo zima nam donosi mnoge zimske radosti u vidu šetnji po snegu koji škripi pod nogama, dok nas greju rukavice,šal i kapa, tu je i sankanje, grudvanje i naravno nezaobilazni Sneško. Ali, pored tih radosti donosi nam i grip, prehladu, upalu sinusa…… i svašta nešto još što nikako ne spada u one zimske radosti. Upravo zbog toga tu nam priskače u pomoć etarsko ulje nane koje može da nam pomogne u mnogo čemu.

Miris etarskog ulja nane osvežava, regeneriše, mentalno stimuliše. Lagan je i čist. Deluje antiseptično, osvežavajuće, analgetično. Osnažuje psihu, ublažava napetost i stanje šoka. Povećava otpornost organizma, smiruje upale, snižava temperaturu, deluje antidepresivno i pomalo afrodizijački. Najčešće se primenjuje kao sredstvo za olakšavanje probavnih smetnji. Takođe, odbija insekte.

Evo na koji način može da vam bude od koristi etarsko ulje nane:


Dobili ste grip i boli vas svaki mišić na telu. Bol je takav da za neke mišiće niste ni znali da ih imate dok vas nije “ posetio” grip. Etarsko ulje nane je jako efikasno u opuštanju mišića i protiv bolova. Posebno je od pomoći kod bolova leđa i kičme, glavobolje i bolnih upala mišića. Sipajte par kapi etarskog ulja nane u bademovo ulje, dobro promućkajte i izmasirajte se. Mišići će vam se opustiti, a bol će se smanjiti.

Kažu stariji da čizma glavu čuva, a šubara je krasi. Međutim svi oni koji muku muče sa sinusima u toku zime teško da će se sa ovom tvrdnjom složiti. Inhalacija etarskim uljem nane često dovodi do trenutnog otpušenja sinusa i olakšava bolne upale grla. Etarsko ulje nane ima mukolitička svojstva (potpomaže izbacivanje sekreta) i može mnogo pomoći kod prehlada, kašlja, sinuzitisa, astme i bronhitisa. Ako imate inhalator, dodajte kap, sve ovog etarskog ulja,a ako nemate- zagrejte vodu do ključanja u nekoj većoj šerpi i nakapajte par kapi. Prebacite peškir preko glave i inhalirajte se. Osećaj olakšanja je trenutan.

Desilo vam se da ste preterali sa nekim fizičkim radom i da su počeli zglobovi da vas bole. Kada vas bole zglobovi, primena etarskog ulja nane pomešanog sa lavandinim uljem pokazalo je sjajne rezultate. Iako nana ima efekat hlađenja, ova kombinacija istovremeno smiruje i utiče na smanjenje bola. Opustite se, blago masirajte bolna mesta i ubrzo sledi prestanak bola.

Rešili ste da krenete sa dijetom, ali nikako da dođe taj ponedeljak koji je svima prvi dan dijete. I tu će u pomoć priskočiti etarsko ulje nane. A na koji način? Etarsko ulje nane smanjuje apetit. Udisanje etarskog ulja nane pomaže vam da se osećate zasićeni i da ne posežete za grickalicama. Ukoliko ne možete da imate raspršivač sve vreme, možete nekoliko kapi pomešati sa bazičnim uljem i naneti na predeo oko sinusa (vrlo pažljivo da ne dospe u oči) ili na grudi. I eto ponedeljka, spremnog za start.
Proleće je mnogima najlepše godišnje doba… ali….. uvek to “ali” pokvari sve. Svako ovo godišnje doba doživljava na svoj način. Neko mu se raduje jer priroda oživi, dani su duži, ima više svetlosti. Ona druga grupa na spominjanje proleća samo odmahne glavom i duboko uzdahne uz konstataciju- eto meni prolećnog umora! Etarsko ulje nane je zapravo prirodni energent. Umesto da posežete za energetskim pićima kada ste umorni iz bilo kog razloga, a da pri tom to isto energetsko piće može da vam donese više štete nego koristi- slobodno udišite etarsko ulje nane. Njegova aroma i moć daju vam energiju da izdržite dugotrajne sate na poslu ili kada ste iscrpljeni.

Kada ste se već rešili prolećnog umora, red bi bio da malo izađete u šetnju i da upijete čari prirode. I tu vas čeka, odmah iza prvog drveta-zamka! Krpelji se svake godine javljaju sve ranije, tako da ih u proteklih nekoliko godina možete pokupiti čak i u februaru. To najbolje znaju vlasnici pasa koji muku muče sa tim malim napastima. Etarsko ulje nane vam je najbolji saveznik u borbi protiv malih dosadnih napasti koje vam mogu pokvariti uživanje u prirodi. Krpelji nisu jedini insekti koji mrze nanu. Etarsko ulje nane je delotvorno protiv mrava, paukova, bubašvaba, miševa.

Još jedna “ prolećna pomoć” etarskog ulja nane ogleda se u njegovom anti alergijskom dejstvu. Etarsko ulje nane je jako efikasno u opuštanju glatkih mišića vaših nosnica, i može pomoći u uklanjanju sekreta tokom sezone kada je aktivna polenska groznica. Raspršivanje rastvora etarskog ulja nane pomešanog sa etarskim uljem karanfilića i etarskim uljem eukaliptusa može smanjiti simptome alergije.

Pad koncentracije najbolje shvataju studenti u jeku ispitnog roka. Da ne biste imali još jednu muku pored ispita probajte sledeće- malo razblaženog etarskog ulja nane (kap-dve) ispod nosa ili ispod jezika može značajno doprineti poboljanju koncetracije. Bolje nego potezati za lekovima koji za to služe, zar ne?

Koncentracija i glavobolja- dva najbolja druga. Etarsko ulje nane poboljšava cirkulaciju i opušta napete mišiće. Sva ova stanja mogu izazvati glavobolju, tako da je etarsko ulje nane izvanredan prirodni lek za glavobolju.

Pripadnice lepšeg pola znaju kolika je cena lepote i šta sve trebaju da istrpe da bi se pre svega svidele sebi i drugima. Bez obzira da li imate osip ili alergiju, ili ste možda upravo bile na depilaciji malo etarskog ulja nane pomešanog sa etarskim uljem lavande i bazičnim uljem može značajno smanjiti svrab i umiriti nadraženu kožu, uz istovremeni osećaj hlađenja.

Tajna lepote jednog čoveka se pored očiju krije i u osmehu. Nana se već više hiljada godina koristi kao prirodno sredstvo za osvežavanje daha. Prema istraživanjima, etarsko ulje nane pokazalo se boljim od bilo kog sredstva za ispiranje usne duplje na bazi hemikalija u smanjenju karijesa. Može napraviti i svoju domaću pastu za zube, sredstvo za ispiranje usta ili isprati usta nakon jela čašom vode sa jednom kapi etarskog ulja nane.

A ko su zapravo bile Nimfe, pomenute na početku naše price o menti i po čemu su bile poznate u grčkoj mitologiji?

Nimfe u grčkoj mitologiji predstavljaju snage prirode protkane u lik polubožanske mlade žene. Žive vrlo dugo, otprilike 100 000 godina.
Nimfe su prikazivane kao prekrasne mlade žene. Povezane su s božanstvima - Artemidom, Apolonom, Dionizom kao i sa Panom i Hermesom. Često su bile mete požudnih satira. Bile su ljubavnice mnogih bogova - Zevsa, Apolona, Posejdona, a takođe i smrtnika - Minosa, Sizifa i Odiseja. Živele su u prirodi, u planinama, rekama, izvorima, dolinama…

Nimfe su se u grčkoj mitologiji delile, prema kriterijumu područja koje su nastanjivale, tako da su postojale tri vrste nimfi: zemaljske, vodene i ostale nimfe.


Zemaljske nimfe su bile:

1. Alseide –zaštitnice dolina,
2. Aulonijade – zaštitnice pašnjaka,
3. Drijade – zaštitinice šuma. Za njih je jedinstveno to što su besmrtne, za razliku od mnogih drugih nimfi. Zabava im je bila lov, bile su prijateljice boginje lova Artemide (Dijane), koja se i sama nazivala „boginjom nimfi“,
4. Hamadrijade – nimfe hrastovog drveta, u kome su živele i važile su za veoma moćne kada se naljute. Postoji legenda koja opisuje priču o pohodu na zlatno runo, kada je jedna Hamadrijada kaznila sina čoveka koji je posekao njen hrast i ukrao zlatno runo posvećeno bogu Zevsu,
5. Melijade – nimfe jasenovog drveta, i bile su ćerke boginje Gee i Uranove krvi,
6. Jemakide – zaštitnice livada,
7. Oreade – zaštitnice pećina i livada,
8. Napeje – zaštitnice planinskih uvala,
9. Epimelijade – zaštitnice ovaca,
10. Hesperide – one su bile čuvarke drveta sa zlatnom jabukom, njihov otac je bio bog Večernje zvezde – Hesper, i zbog toga njihovo ime ima značenje – „Kćeri Večernje zvezde“. Ovih nimfi je bilo sedam: Aeglija , Aretuza , Eriteja , Hespera , Hesperija, Hesperuza i Hestija . Ostala je nedoumica oko toga, ko su im bili roditelji: Ereb i Niksa, Forcije i Keto ili Temida i Zevs. Vrt sa drvećem sa zlatnim jabukama se nalazio u mestu Atlas, i to je bio venčani poklon boginje Geje svojoj unuci Heri, na osnovu čega je i sam vrt njoj bio posvećen.


A ko su bile vodene nimfe:

1. Okeanide – one su bile ćerke boga mora titana Okeana i titanke Tetije. Bilo ih je oko 3000, i sve one su bile nimfe okeana. Najstarija je bila Stiks, koja se vodila za jedinu boginju reke u svetu gde je bilo najviše muških bogova reka. Boginje mora su bile Doris i Amfritrita, a ostalih je bilo dosta – Pita, Admeta Elektra , Primna , Uranija ,….itd.
2. Nereide – one su bile ćerke Nereja i nimfe Doris, bilo ih je oko 50 i predstavljale su nimfe mora. Postoji legenda koja kaže, da dok su Nereide igrale i plesale na osrtvu Naksos, Posejdon je oteo jednu od njih (Amfitritu) i uzeo je za ženu,
3. Najade – ove nimfe su se smatrale nimfama reka i jezera, bile su dugog veka, ali ne i besmrtne. Postojalo je pet vrsta najada: Krineje (izvori i fontane), Limnade (jezera), Pegeje (potoci), Potameide (reke) i Elionome (močvare),
4. Plejade – one su bile ćerke Okeanide Plejone i Atlasa, dvorile su boginju Artemidau, zajedno sa polusestrama Hijadama. Bilo ih je sedam (Maja, Alkiona, Elektra, Kelena, Tajgeta, Asteropa i Meropa), i sve one su postavljene kao sazvežđe na nebu

Ne manje značajne bile su i ostale nimfe:

1. Korikijske nimfe – bile su sa planine Parnas i ćerke Pjesta i Aplonovih pratilja,
2. Muze
3. Lampade – one su bile pratilje Hekate, i smatrane su za nimfe podzemnog sveta,
4. Sirene – bile su ćerke rečnog boga Ahela i Muza, kao i pratilje Persefone. Legenda kaže da one nisu zaštitile Persefonu kada ju je oteo Had, te ih je Demetra pretvorila u bića sa telom nalik ptici i glavom žene. Svojom pesmom i igrom su zavodile i opčinjavale mornare koji su plovili, i utapale ih u more,
5. Helijade – one su bile Faentonove sestre. Legenda kaže da, kada je Faeton poginuo vozeći Helijev auto, sestre su neprestano plakale i jecale puna četiri meseca. Iz tog razloga, bogovi su se sažalili na njih i pretvorili ih u topole, a njihove suze u ćilibar,
6. Hijade – one su bile Hijove sestre, a ćerke Atlasa i Plejone. Tugujući za svojim bratom Hijom, bogovi su ih postavili na nebo kao zvezde, odnosno grupu zvezda,
7. Lamusidijske nimfe – one su bile Lamusove ćerke i Dionisove dojilje, a legenda tvrdi da su poludele zbog Herine ljubomore,
8. Jonske nimfe – ove nimfe su lečile bolesti i zvale su se: Kalifeja , Sinalida , Pegeja i Jasida ,
9. Menade – one su bile pratilje Dionisa i zvali su ih – „lude žene“.



Komentari

Ostavite komentar