PRAVLJENJE SAPUNA (HLADNI PROCES)

U Zanimljivosti i recepti Datum May 17, 2017

Ako ste razmišljali da napravite sapun u domaćoj radinosti, donosimo vam jedan recept sa detaljnom procedurom kako to da uradite. 

Šta je potrebno za pravljenje sapuna hladnim procesom ?

PRIBOR


1. Štapni mikser ( snage 250 – 300W )

2. Vaga digitalna ( obavezno proveravajte ispravnost baterija )

3. Plastične posude ( jedna za rastvor NaOH, druga za NaOH i treća za ulja )

4. Zaštitne gumene rukavice

5. Zaštitne naočare ( nisu obavezne )

6. Kalup ( drveni, silikonski, kartonski, HDPE… )

       


7. Masni papir za pečenje kolača, ako kalup NIJE silikonski ili od HDPE

8. Dve (2) metalne kašike ( za supu ), jedna za uzimanje NaOH, druga za čvrste masnoće

9. Silikonska špatula

10. Termometar ( može sa sondom, stakleni alkoholni , bitno je da meri temperature
više od 70°C )

     

11. Stabilna posuda, u koju ćete odložiti štapni mikser nakon mućenja sapuna

12. Peškir i ćebe ( zaumotavanjekalupa)

13. Papirni ubrus ili toalet papir

14. Prijanjajuća folija ( za poklapanje izlivenog sapuna)

15. Lakmus papir za mereje pH sapuna

SIROVINE ZA SAPUN


Napomena : Sve sirovine se mere ugramima !

1. Masnoće
2. Destilovana voda
3. NaOH ( kaustična soda )

Početnicima se predlaže da prave sapun od 300 – 500g masnoće.

IZRAČUNAVANJE POTREBNE KOLIČINE ULJA U ODNOSU NA KALUP


1. Pravougaoni ili kvadratni kalup :

visina x dužina x širina x 0,692 = količina ulja u gramima (g)

2. Tuba kalupsapravilnimiovalnim kružnim prečnikom :

    


poluprečnik x poluprečnik x 3,14 x visina x 0,692 = količina ulja u gramima (g).


Ukoliko je kalup pravougaoni ili kvadratni :
visina x dužina x širina x 0,692 = količina ulja u gramima (g)


PRIPREMANJE PRE SAMOG POČETKA PRAVLJENJA SAPUNA

1. Oblaganje kalupa papirom za pečenje kolača, ukoliko kalup NIJE od silikona ili HDPE


Obložen kalup masnim papirom

POČETAK PRAVLJENJA SAPUNA

Udaljite decu i kućne ljubimce !

2. Navlačenje zaštitnih rukavica

3. Podmeravanje, tariranje prazne posude za vodu. Dobre su kantice od 1kg od materijala polipropilen ( PP oznaka 5 sa donje strane )

4. Odmeravanje destilovane vode u podmerenu posudu( navagiugramima ).

5. Odmeravanje NaOH u gramima u čistu i suvu plastičnu posudu. Uzimanje NaOH vršiti suvom kašikom. Nakon odmeravanja NaOH, dobro zavrnuti poklopac na kutiji,
da kaustična soda ne bude dugo u dodiru sa vazduhom.

6. Staviti kanticu sa destilovanom vodom u sudoperu i sipati izmereni NaOH u vodu.
Rastvor mešati kašikom , kojom se merila kaustična soda, sve dok sva NaOH ne bude rastvorena. To znači da nema na dnu posude granula ili ljuspica sode.


Pri mešanju rastvora NaOH, malo se izmaknite, da ne biste udahnuli paru, koja se izdvaja prilikom rastvaranja sode.


Temperatura rastvora je iznad 50°C, pa ga ostaviti da se ohladi do 35°C.
Rastvor NaOH se prilično dugo hladi, pa imate vremena za to vreme da uradite sledeći korak.

7. Tariranje prazne posude. Odmeravanje masnoća. Nakon svake izmerene masnoće, tarirajte vagu ( treba da pokazuje 0 – nulu ).

8. U slučaju palmoleina, treba ga skroz otopiti, pa ga tako otopljenog, odmeriti. Ostale masnoće se odmeravaju u stanju u kakvom jesu, tečne npr. maslina , a čvrste npr. kokos.


Vađenje čvrstih masnoća iz kantice se vrši drugom metalnom kašikom, nikako onom koja je upotrebljena za odmeravanje NaOH.


9. Proveriti temperature rastvora NaOH. Kada bude 40°C, pristupite zagrevanju masnoća. Možete ih grejati u mikrotalasnoj pećnici ili u posudi u koju ste sipali i zagrejali vodu. U toplu vodu stavite posudu sa masnoćama, pa ih mešajte i povremeno proveravajte temperaturu.

10. Radite na tome da su temperature rastvora NaOH i ulja izjednačene ili približne (35°C) . Ukoliko su ulja pretopla, stavite posudu sa njima u drugu posudu sa hladnom vodom.

11. U pripremljene tople masnoće sipati polako ohlađeni rastvor NaOH.
Štapni mikser stavite na dno posude, pa ga uključite na par sekundi, držeći ga stalno na dnu posude. Nakon 5 sekundi isključite štapni, pa mešajte masu kao kada mešate  fil varjačom. Ponovo postavite štapni mikser na dno posude i ulkjlučite ga na par sekundi. Isključite ga i izvadite iznad sapunske mase. Kada vidite da je masa ujednačene krem boje i da kapljice, koje kapnu sa miksera , ostaju na kratko na površini mase, prestajete sa mućenjem. Masa treba da je slična masi pudinga, kada počne da se zgušnjava. To se zove TRAG.

12. Odlažete štapni mikser u neku stabilnu posudu ili odvrnete donji deo, pa ga stavite u sudoperu.

13. U pripremljeni kalup sipate sapunsku masu.

14. Prekrijete kalup od gore tankom kuhinjskom prijanjajućom folijom.

15. Stavite ćebe, na ćebe peškir i na peškir kalup sa sapunom. Umotajte kalup i ostavite ga
10-14 časova. Za to vreme saponifikacija treba da bude pri kraju.

16. Nakon 10-14 časova, odmotajte kalup i ostavite da se sam ohladi.

17. Izvadite sapun iz kalupa i isecite ga na željene komade ili samo izvadite, ukoliko su u
pitanju manji pojedinačni silikonski kalupi.

18. Ako imate osetljivu kožu, navucite gumene rukavice prilikom sečenja sapuna.

19. Kada prođe 48h od pravljenja sapuna, ukoliko imate pH trakice ( lakmus papir ) , možete
proveriti njegovu pH vrednost. Uzmite 1g sapunai stavite ga u 100ml tople destilovane
vode. Nakon rastvaranja sapuna u potpunosti, zaronite pH trakicu u tečnost na 5 sekundi.
Izvadite pH trakicu, sačekate 10 sekundi i uporedite je sa vrednostima na kutiji.
Ručno pravljen sapun ima vrednosti pH od 9 – 12.

20. Ukoliko nemate pH trakice, kada prođe 48h od pravljenja sapuna, možete liznuti sapun. To je takozvana ZAP proba. Ukoliko osetite peckanje na jeziku, kao da ste liznuli bateriju , znači da niste nešto dobro uradili pri postupku pravljenja sapuna ( odmeravanje sirovina i netačnoost vage budu najčešće greške ).

21. Ukoliko ste se uverili u pH vrednost sapuna, komotno možete oprati ruke svojim sapunom i radost podeliti sa ukućanima .

21. Sapun ostaviti 2 - 6 nedelja, da bi se saponifikacija završila do kraja i da voda sušenjem otpari iz sapuna. Merite svoje sapune svaki dan. Kada primetite da se težina merenog komada sapuna ne menja 2-3 dana uzastopno, završeno je sušenje. Što je sapun suvlji, to će duže trajati.

Jedan lagani recept za početnike :

Destilovana voda --------------- 90g
NaOH ( kaustična soda ) ----- 45g

Kokosovo rafinisano ulje ----- 75g
Ulje komine masline ---------- 120g
Palmolein ------------------------ 105g

Srećno sapunjanje !



Komentari

Ostavite komentar